sobota, 24 października 2015

"Świętujemy z Jagodziana Coffee" - ogłoszenie wyników

Mamy zwycięzców ! :D 

Dziękuję za wzięcie udziału w konkursie "Świętujemy z Jagodziana Coffee" :)

Krótko, zwięźle i na temat ogłaszam, że nagrodę główną wygrywa ---> Anna Bujak
Nagroda pocieszenia wędruje do ---> Pauliny Figat :) Gratuluję :)


Oto zwycięskie prace:

I MIEJSCE --->Anna przygotowała dla mnie aż 3 propozycje i  tu burczało mi w brzuchu na każdym zdjęciu :) Dlatego główna nagroda przypadła właśnie Tobie :)


Pierniczki


Babeczki z owocami

Kopiec serowy z roladą biszkoptową

 II MIEJSCE ---> Z takim tortem mogę świętować każde urodziny :) Paulina składam zamówienie :)


Poniżej zamieszczam przepisy na te smakołyki :)

Babeczki z owocami

Składniki:

- 30 dag mąka
- 10 dag cukier puder
- 10 dag masło
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- owoce
-galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:
Babeczki: Mąkę przesiać, posiekać w niej masło, dodać pozostałe składniki – zagnieść ciasto i schłodzić pół godziny. Ciastem oblepiać foremki na babeczki, wcześniej wysmarowane tłuszczem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić, schłodzić. Pokrojowe owoce zanurzać w tężejącej już galaretce i układać na babeczkę. Polać odrobiną galaretki i włożyć do lodówki.

Pierniczki

Składniki:

- 50 dag mąki
- 20 dag miodu (pół na pół prawdziwy i sztuczny)
- 20 dag cukru pudru 
- 12 dag margaryny
-  jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 op. przyprawy do pierników

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, posiekać w niej margarynę, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące. Wałkować na 5 mm, foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Piec około 10 minut.
Pierniczki polukrować.

Kopiec serowy z roladą biszkoptową

Składniki:

Biszkopt:

- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki

Przygotowanie:

Białka ubić i utrwalić cukrem, dodać żółtka, na końcu połączyć z przesianą mąką. Piec 15 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zwinąć w ściereczkę i pozostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem.

Masa serowa:

- 40 dag serka homogenizowanego
-  1 szk. śmietanki tortowej 36%
-  ½ szk. cukru pudru
-  1 op. galaretki (owoce leśne)
-  2 dag żelatyny
-  10 dag truskawek
-  10 dag malin
-  10 dag jagód

Przygotowanie:

Żelatynę z galaretką wymieszać w szklance i zalać wrzątkiem do pełna. Schłodzić. Połowę owoców rozdrobnić malakserem i połączyć z ostudzoną żelatyną, dodać serek homogenizowany. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do owoców z serkiem. Krem schłodzić w lodówce. Drugą połowę owoców rozdrobnić (z wyjątkiem jagód) i dodać do masy. Półokrągłą formę (miskę) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć plasterki rolady. Zalać przygotowaną masą serową i przykryć pozostałymi plasterkami rolady. Odstawić na trzy godziny chłodne miejsce.

Tort budyniowo-ajerkoniakowy

Trochę o torcie ;) Składa się z trzech warstw biszkoptu nasączonego orzechową herbatką oraz dwóch kremów. Pierwszy krem mascarpone z ajerkoniakiem. Na tort złużyłam 3 pojemniczki mascarpone - 250g. Zmiksowałam je delikatnie ze śmietaną 36% i dodałam wcześniej rozpuszczoną tabliczką białej czekolady. Wszystko razem zmiksowałam na najniższych obrotach. Na koniec dolewałam po trochu ajerkoniaku do masy. Próbowałam po każdym kolejnym dolaniu i wymieszaniu czy krem nie jest za mocny (ale to według waszego gustu ;) )Drugi krem to śmietankowy krem budyniowy  Posypane dla kontrastu kolorowymi cukierkami a resztę ozdób robione własnoręcznie. 


Dziewczyny, nagrody już do Was lecą :):):):)

8 komentarzy :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)