Witajcie :) Dziś taki mój mały "powrót". Przecież taki królewski omlet musiał ujrzeć światło dzienne :) Zauważyłam, że im mniej tu zaglądam tym Was więcej tu przybywa :) Miło mi :) Postaram się wrócić na dłużej aby inspirować Was do tworzenia przepysznych śniadań i nie tylko :) Chcecie abym wróciła na dłużej czy wpadała od czasu do czasu ? :)
Kilka zdjęć niżej znajdziecie przepis :) Polecam :)
Omlet wytrawny
Składniki: 1 porcja
- 2 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- szczypta soli do ubicia białka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki fasoli czerwonej
- natka pietruszki
- koperek
- szczypior
- olej do smażenia
- Przyprawy: pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, suszone pomidory. (jednym słowem Wasze ulubione przyprawy)
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą masę. Żółtka mieszamy z przyprawami, zieleniną, 1 łyżką kukurydzy i fasoli. Dodajemy mąkę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać trochę mleka/wody. Masę łączymy z białkami. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Oczywiście z obu stron :) Powiedzenia w przewracaniu :). Gotowy omlet dekorujemy kukurydzą, fasolą, keczupem i tymiankiem :) Smacznego :)
mąka owsiana też się sprawdzi? :)
OdpowiedzUsuńJasne, że się sprawdzi :D
UsuńUbijasz na sztywno?
OdpowiedzUsuńTak, ale na omleta nie ma reguły :D On urośnie tak jak będzie mu się podobało ;D Nie ważne jakiej konsystencji będzie białko :D Ma być ubite :)
UsuńOjej, rzeczywiście królewski, bo większego chyba jeszcze nie widziałam ! Mega :}
OdpowiedzUsuńOmlet jest taki wysoki i wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń