sobota, 6 sierpnia 2016

404. Królewski, wytrawny omlet - przepis :)

Witajcie :) Dziś taki mój mały "powrót". Przecież taki królewski omlet musiał ujrzeć światło dzienne :) Zauważyłam, że im mniej tu zaglądam tym Was więcej tu przybywa :) Miło mi :) Postaram się wrócić na dłużej aby inspirować Was do tworzenia przepysznych śniadań i nie tylko :) Chcecie abym wróciła na dłużej czy wpadała od czasu do czasu ? :) 

Kilka zdjęć niżej znajdziecie przepis :) Polecam :)


 

Omlet wytrawny

Składniki: 1 porcja
  • 2 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • szczypta soli do ubicia białka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki fasoli czerwonej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypior
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, suszone pomidory. (jednym słowem Wasze ulubione przyprawy)
Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą masę. Żółtka mieszamy z przyprawami, zieleniną, 1 łyżką kukurydzy i fasoli. Dodajemy mąkę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać trochę mleka/wody. Masę łączymy z białkami. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Oczywiście z obu stron :) Powiedzenia w przewracaniu :). Gotowy omlet dekorujemy kukurydzą, fasolą, keczupem i tymiankiem :) Smacznego :) 



6 komentarzy :

  1. mąka owsiana też się sprawdzi? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubijasz na sztywno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale na omleta nie ma reguły :D On urośnie tak jak będzie mu się podobało ;D Nie ważne jakiej konsystencji będzie białko :D Ma być ubite :)

      Usuń
  3. Ojej, rzeczywiście królewski, bo większego chyba jeszcze nie widziałam ! Mega :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Omlet jest taki wysoki i wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)