piątek, 2 maja 2014

Duszona pierś z kurczaka w warzywach podana ze szczypiorkiem i żurawiną z jabłkiem

Dziś propozycja obiadowa :) Duszona pierś z kurczaka w warzywach podana ze szczypiorkiem i żurawiną z jabłkiem :) Dodatek żurawiny z jabłkiem podkreślił walory smakowe kurczaka :) Taki mały dodatek a czyni cuda :)




Było tak....

a godzinkę później było tak :):) 

 

Duszona pierś z kurczaka w warzywach podana ze szczypiorkiem i żurawiną z jabłkiem 

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały burak
  • 1 papryka
  • 3 pieczarki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek (ulubione przyprawy)
  • żurawina z jabłkiem
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchewka i pietruszka w plasterki, papryka w paseczki, czosnek i pieczarki w całości, burak w kostkę. Jednym słowem kroimy tak jak lubimy :) Pierś z kurczaka posypujemy przyprawami i kładziemy na foli aluminiowej. Następnie układamy na niej warzywa i również sypiemy przyprawy. Wszystko szczelnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C z termoobiegiem max na godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości piersi z kurczaka i grubości pokrojonych warzyw. Po upieczeniu przekładamy na talerze, posypujemy wszystko szczypiorkiem i dodajemy żurawinę z jabłkiem. Zajadamy :) Smacznego :)


Pamiętajcie o promocji, która trwa do 4 maja :)


Podpis
Podpis

15 komentarzy :

  1. W kurczaku uwielbiam to, że oprócz genialnego smaku mięsa samego w sobie daje tyle kulinarnych mozliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo widzę że obiadek był jedzony na łonie natury : D

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem co zrobię dziś na obiad! :D
    uwielbiam pierś w towarzystwie warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam żurawinę z mięsem, świetnie podkreśla smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Chętnie wprosiłybyśmy się na obiad :P
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju, ciekawe połączenie nie powiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka <3 Do tego kasza gryczana i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie wiosenny obiad <3 !

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kurczaka za to, że można z niego wyczarować tyle pyszności. Twój obiadek dzisiaj zachwyca tymi kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak smacznie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę. Jest i mięsiwo :) Marchewkę jednak wolę na surowo. Po jej podgrzaniu zmieniają się zdecydowanie właściwości, na niekoniecznie bardziej korzystne. No ale sam kurczak aż wrzeszczy "zjedz mnie, schrup mnie!"...

    Wiem czego mi brakuje w moich śniadaniach. Szczypiorku! :D Dobrze, że jutro już wszystko normalnie pootwierane, bo te zdjęcie narobiło mi ogromnego "smaka" na niego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo pyszne połączenie smaków... omnomn... ja bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)