czwartek, 19 grudnia 2013

Ciasteczka Korzenno-Orzechowe

Ciasteczka zainspirowane przepisem Basi :) Z moją małą zmianą :)





 Ciasteczka Korzenno-Orzechowe:

Składniki: (2 blaszki)

  • 300 g mąki
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 ml miodu
  • 40 g miękkiego masła
  • 100 g śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich (ilość orzechów wedle upodobań) :)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Jeśli wolicie słodsze ciasteczka to polecam dodać więcej miodu lub cukru

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami, proszkiem i sodą oczyszczoną. Jajko z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać miód, śmietanę oraz masło i ucierać do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać do suchych składników dodać orzechy i następnie zagnieść ciasto. 



Schłodzić w lodówce przez ok 2h. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowywać na grubość ok 3-5mm. Następnie wycinamy ciasteczka. W niektóre wciskamy po połówce orzecha włoskiego. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 10 - 12 min


Ciasteczka na drugi dzień są jeszcze lepsze :) Maczane w konfiturze śliwkowej - rewelacyjne :)

Podpis
Podpis

1 komentarz :

  1. Mniam już sobie wyobrażam ich smak i aromat :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)