Ciasteczka zainspirowane przepisem Basi :) Z moją małą zmianą :)
Ciasteczka Korzenno-Orzechowe:
Składniki: (2 blaszki)
- 300 g mąki
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 ml miodu
- 40 g miękkiego masła
- 100 g śmietany 12%
- 1 jajko
- 60 g posiekanych orzechów włoskich (ilość orzechów wedle upodobań) :)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Jeśli wolicie słodsze ciasteczka to polecam dodać więcej miodu lub cukru
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami, proszkiem i sodą oczyszczoną. Jajko z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać miód, śmietanę oraz masło i ucierać do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać do suchych składników dodać orzechy i następnie zagnieść ciasto.
Schłodzić w lodówce przez ok 2h. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowywać na grubość ok 3-5mm. Następnie wycinamy ciasteczka. W niektóre wciskamy po połówce orzecha włoskiego. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 10 - 12 min
Ciasteczka na drugi dzień są jeszcze lepsze :) Maczane w konfiturze śliwkowej - rewelacyjne :)
Mniam już sobie wyobrażam ich smak i aromat :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)