poniedziałek, 30 czerwca 2014

Jogurtowe bułeczki z konfiturą wiśniową i twarożkiem

Nie mogłam przepisu na te bułeczki zachować tylko dla siebie :D Skromnie mówiąc wyszły za dobre aby nie dzielić się tym przepisem :) Rozeszły się w mgnieniu oka :) Pulchne i delikatne - bułeczki idealne :)


Tuż przed pieczeniem
Już po pieczeniu :) Rumiane bułeczki :) Do zdjęcia załapał się jeszcze chlebek z makiem, który z Moim Ulubionym smakuje wyśmienicie :) Nic dziwnego, że ten twarożek tak się nazywa :) W moim domu lubią go wszyscy :)



Jogurtowe bułeczki z konfiturą wiśniową i twarożkiem

Składniki: (8 bułeczek)
  • 300 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g drożdży
  • 60 ml letniego mleka
  • 60 ml oleju
  • 1,5 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: konfitura z wiśni, twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony


Przygotowanie
  • Drożdże rozkrusz w kubeczku i posyp łyżeczką cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut. Drożdże staną się płynne
  • Mąkę przesyp do miski i zrób w niej dołek - wlej tutaj drożdże. Następnie przysyp drożdże mąką (zakop dołek) :)
  • Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od dłoni ( ok 10 min.)
  • Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść twarożek i konfiturę. Następnie zagnij krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę.
  • Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka oraz z odrobiną miodu.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C z termoobiegiem przez 14-15 minut na złoty kolor.
  • Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Wytrzymaj aż troszeczkę przestygną i zajadaj :)

Podpis
Podpis

25 komentarzy :

  1. Czy zamiast oleju mogę dodać masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że możesz dodać masło. Bułeczki staną się jeszcze bardziej aromatyczne :) Pamiętaj, że masełko musi być rozpuszczone i chłodne :)

      Usuń
  2. boskie bułeczki, ze zdjęć prawie da się odczuć ich zapach ;P ;)

    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kradnę, bezczelnie porywam jedną bułkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamciu, rzeczywiście wyglądają tak pulchniutko i delikatnie :)
    w takich wypiekach to ty jestes mistzrynią! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pulchniutkie, idealne wręcz!

    OdpowiedzUsuń
  6. No takimi bułeczkami się nie podzielić to byłoby istne samolubstwo. Już zachwyciły mnie parę dni temu, a teraz to nie mogę oderwać wzroku od ekranu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te bułeczki są u mnie na liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają absolutnie idealnie. Aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najpiękniejsze jakie w życiu widziałam!
    Coś czuję, ze niedługo upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki są genialne i napewno je zrobię super i dziekujemy za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow rewelacyjny przepis. Faktycznie wyglądają niesamowicie apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. nie dziwię się dlaczego tak szybko znikły :)
    są śliczne i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają jak najdelikatniejsze pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczę ale Ty pyszności serwujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  15. one dosłownie wyglądają jak takie pulchne obłoczki :D dobrze, że podzieliłaś się przepisem, teraz mogę je odtworzyć w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. u ciebie ostatnio jest tyle pysznych wypieków! i to coraz pyszniejsze je robisz (:

    OdpowiedzUsuń
  17. Jej kochana nie myślałaś może o otwarciu swojej piekarni ? Bo jak co to ja tam będę codziennie wpadać bo po prostu nie umiem napatrzyć się na twoje wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ach, ta Twoja domowa piekarnia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmmmniam! ale wyglądają.... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne, wyrośnięte i pewnie strasznie smaczne!! :D Uwielbiam drożdżowe wypieki! :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Obłędnie wyglądają. Tak, wiem. 20+ komentarz mówiący to samo... ale jak tu dodać (od siebie) coś innego? Ślinka cieknie na sam widok. I przepis łatwy, co tylko potęguje "chcenie". Więcej, więcej takich wypieków/ przepisów!

    Rogalik to już pewnie trudniej uformować? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę czytać setki takich komentarzy :) Buzia sama się uśmiecha :) Zbieraj chęci i to jak najszybciej :D Są rewelacyjne :) Postaram się o więcej takich przepisów :)

      Rogaliki i ich formowanie przychodziło mi z trudem. Za pierwszym razem się poddałam ;p ale teraz muszę przyznać, że nic w tym trudnego :) Postaram się następnym razem ukazać wszystko na zdjęciach :)

      Usuń
  22. Koniecznie przygotuje sama takie bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyszły mi pulchne, ale z lekka "gumiaste"; spróbuję jednak dodac 1-2 żółtka

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)