Nie mogłam przepisu na te bułeczki zachować tylko dla siebie :D Skromnie mówiąc wyszły za dobre aby nie dzielić się tym przepisem :) Rozeszły się w mgnieniu oka :) Pulchne i delikatne - bułeczki idealne :)
Tuż przed pieczeniem
Już po pieczeniu :) Rumiane bułeczki :) Do zdjęcia załapał się jeszcze chlebek z makiem, który z Moim Ulubionym smakuje wyśmienicie :) Nic dziwnego, że ten twarożek tak się nazywa :) W moim domu lubią go wszyscy :)
Jogurtowe bułeczki z konfiturą wiśniową i twarożkiem
Składniki: (8 bułeczek)
- 300 g mąki pszennej + trochę do podsypania
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 25 g drożdży
- 60 ml letniego mleka
- 60 ml oleju
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta soli
- Dodatkowo: konfitura z wiśni, twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony
Przygotowanie
- Drożdże rozkrusz w kubeczku i posyp łyżeczką cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut. Drożdże staną się płynne
- Mąkę przesyp do miski i zrób w niej dołek - wlej tutaj drożdże. Następnie przysyp drożdże mąką (zakop dołek) :)
- Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od dłoni ( ok 10 min.)
- Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść twarożek i konfiturę. Następnie zagnij krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka oraz z odrobiną miodu.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C z termoobiegiem przez 14-15 minut na złoty kolor.
- Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Wytrzymaj aż troszeczkę przestygną i zajadaj :)
Czy zamiast oleju mogę dodać masło?
OdpowiedzUsuńJasne, że możesz dodać masło. Bułeczki staną się jeszcze bardziej aromatyczne :) Pamiętaj, że masełko musi być rozpuszczone i chłodne :)
Usuńboskie bułeczki, ze zdjęć prawie da się odczuć ich zapach ;P ;)
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Kradnę, bezczelnie porywam jedną bułkę! :D
OdpowiedzUsuńo mamciu, rzeczywiście wyglądają tak pulchniutko i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńw takich wypiekach to ty jestes mistzrynią! :))
Jakie pulchniutkie, idealne wręcz!
OdpowiedzUsuńNo takimi bułeczkami się nie podzielić to byłoby istne samolubstwo. Już zachwyciły mnie parę dni temu, a teraz to nie mogę oderwać wzroku od ekranu :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki są u mnie na liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają absolutnie idealnie. Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńNajpiękniejsze jakie w życiu widziałam!
OdpowiedzUsuńCoś czuję, ze niedługo upiekę :)
Bułeczki są genialne i napewno je zrobię super i dziekujemy za przepis :*
OdpowiedzUsuńWow rewelacyjny przepis. Faktycznie wyglądają niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
nie dziwię się dlaczego tak szybko znikły :)
OdpowiedzUsuńsą śliczne i na pewno pyszne!
Wyglądają jak najdelikatniejsze pączki :)
OdpowiedzUsuńKurczę ale Ty pyszności serwujesz :D
OdpowiedzUsuńone dosłownie wyglądają jak takie pulchne obłoczki :D dobrze, że podzieliłaś się przepisem, teraz mogę je odtworzyć w domu :)
OdpowiedzUsuńu ciebie ostatnio jest tyle pysznych wypieków! i to coraz pyszniejsze je robisz (:
OdpowiedzUsuńJej kochana nie myślałaś może o otwarciu swojej piekarni ? Bo jak co to ja tam będę codziennie wpadać bo po prostu nie umiem napatrzyć się na twoje wypieki ;)
OdpowiedzUsuńAch, ta Twoja domowa piekarnia :)
OdpowiedzUsuńmmmmniam! ale wyglądają.... pychota!
OdpowiedzUsuńPiękne, wyrośnięte i pewnie strasznie smaczne!! :D Uwielbiam drożdżowe wypieki! :D
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają. Tak, wiem. 20+ komentarz mówiący to samo... ale jak tu dodać (od siebie) coś innego? Ślinka cieknie na sam widok. I przepis łatwy, co tylko potęguje "chcenie". Więcej, więcej takich wypieków/ przepisów!
OdpowiedzUsuńRogalik to już pewnie trudniej uformować? ;)
Mogę czytać setki takich komentarzy :) Buzia sama się uśmiecha :) Zbieraj chęci i to jak najszybciej :D Są rewelacyjne :) Postaram się o więcej takich przepisów :)
UsuńRogaliki i ich formowanie przychodziło mi z trudem. Za pierwszym razem się poddałam ;p ale teraz muszę przyznać, że nic w tym trudnego :) Postaram się następnym razem ukazać wszystko na zdjęciach :)
Koniecznie przygotuje sama takie bułeczki
OdpowiedzUsuńWyszły mi pulchne, ale z lekka "gumiaste"; spróbuję jednak dodac 1-2 żółtka
OdpowiedzUsuń