Wypatrzony przepis w internecie, przetestowany i polecany :)
Takie ciasto naleśnikowe z moimi ulubionymi owocami - czereśniami :) Nie mogłam przejść koło tego przepisu obojętnie :)
Clafoutis z kaszą jaglaną i czereśniami
Składniki: (4-6 porcji) Jedna większa foremka (23 cm) lub 2 mniejsze
- 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego - 110 g,
- 50 g kaszy jaglanej (waga dotyczy suchych ziaren),
- 2 łyżki mąki orkiszowe (lub innej) - 40 g,
- 1 łyżka cukru trzcinowego - można dodać więcej
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni - ok. 500 g,
- 1 łyżka płatków migdałowych - 10 g,
- 1 łyżka bułki tartej, mąki - do obsypania foremki
- cukier puder do obsypania deseru.
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sicie, a następnie wrzuć do lekko osolonego wrzątku z łyżeczką masła, gotuj około 10 minut do miękkości, odcedź, odstaw do ostygnięcia,
- jajka ubij w całości razem z cukrem trzcinowym przez 3-4 minuty,
- pod koniec ubijania dodaj starty cynamon i ziarna laski wanilii,
- do jajek dodaj jogurt, ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę jaglaną, a następnie przy użyciu blendera zmiksuj na jednolite ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego),
- żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, posyp bułką tartą,
- do naczynia wlej ciasto, na wierzchu poukładaj połówki czereśni dociskając palcem, by się zanurzyły,
- naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stop. C,
- po 30 minutach posyp ciasto płatkami migdałowymi i zapiekaj jeszcze 15 minut,
- po wyjęciu oprósz cukrem pudrem, podawaj ciepłe lub po lekkim ostygnięciu. Po całkowitym ostygnięciu również smakuje wyśmienicie :)
Smacznego !
Najpierw zjadłabym ciacho, a potem wszystkie te czereśnie wokół niego :)
OdpowiedzUsuńW takim razie może to być ciekawa opcja szczególnie dla tych, którzy mają problem z przywierającymi do patelni plackami - tutaj konieczności przewracania na drugą stronę brak ;D
OdpowiedzUsuńAch te czereśnie! Nigdy nie jadłam tego deseru ;)
OdpowiedzUsuńjadłabym, oj jadła!
OdpowiedzUsuńWieki tego cuda nie jadłam! Ukochany zakalec :D
OdpowiedzUsuńObyło się bez zakalca :D
UsuńIdealne! :D
OdpowiedzUsuńwygląda tak strasznie pysznie że szok
OdpowiedzUsuńtyle czereśni , mniam!
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda! i na jaglance!
OdpowiedzUsuń